2011. május 23., hétfő

Wake-On-Lan (WOL) Androidos telefonról

Csoki!

A bejegyzés címe szerintem sokat elárul, a Wake-On-Lan -ról lesz szó, és mindezt hogyan oldhatjuk meg egy Androidos telefonról.

Mi is ez?

A Wake-On-Lan arra szolgál, hogy egy számítógépet a kikapcsolt állapotából a hálózati csatoló/kártya segítségével úgynevezett magic-package -ekkel ébresszünk fel. A módszer alkalmazható 2 PC, vagy -mint jelen esetben- Telefon-PC között.

Ugorjunk neki!

A módszer nem túl bonyolult. Nekem két rendszerem van fent (Ubuntu 10.04LTS és Windows 7), lényeges, hogy mindkettőn elvégezzük a szükséges beállításokat, de a leglényegesebb, hogy a BIOS-ban először készítsük fel a számítógépet arra, hogy a hálózati kártya felébreszthesse a számítógépet. 

Az alaplapomon (Asus P7H55-M SI) integrált gigabites hálózati csatoló van (Realtek PCIe GBE Family Controller), így nekem a BIOS-ban (AMI BIOS) a Power fül alatt az APM Configuration almenüben a POWER ON BY PCIE DEVICE beállítást kell [Enabled]-re tenni. Utána Save and Exit Setup.

Mindkét rendszer konfigurálása szükséges, ha két rendszer van telepítve!

A szükséges beállítások: Ubuntu

Az UbuntuForum cikke olyannyira kimerítő, hogy még egy laikus is könnyűszerrel megoldhatja az Ubuntu alatti beállításokat, ezért nem is kívánom bemásolni ide :-)

A szükséges beállítások: Windows 7

Nos, ez sem túl bonyolult, pár kattintás és kész. El kell navigálni a Vezérlőpultba, ott rákattintani a Rendszer menüre, onnan nyitni egy Eszközkezelőt. Az Eszközkezelőben meg kell keresni a hálózati csatolót a Hálózati kártyák szülő menü alatt (hál' Istennek, nekem csak ez van :-)) és kétszer rákattintani. Kidob egy rakás fület, nekünk az Energiagazdálkodás kell, ott található 3 pipa: 
  • Az Windows kikapcsolhatja az eszközt, hogy energiát takaríthasson meg.
  • Az eszköz felébresztheti a számítógépet
  • Csak magic-csomag ébresztheti fel a számítógépet
Mindhárom lehetőséget ki kell pipálni, majd OK gomb. A felébresztendő számítógép MAC címét is le kellene kérdezni. Ezt megtehetjük a Start menüre kattintva, majd beírni, hogy cmd, a parancssorban pedig kiadni az ipconfig /all parancsot. :-)

Ezzel be is fejeződött a számítógép előkészítése. Most jöjjön az Androidos telefon :-)

A szükséges beállítások: Androidos telefon (Spica):

Mindenképpen működő Wifi adatkapcsolat szükséges, otthoni magánhálózaton.
A Marketen található egy program, a neve WOL Wake on LAN, készítője Brobble, és az ikonja egy felhőbe zárt téglafal. Azt kellene installálni.

A telepítés befejeztével be kellene konfigurálni az applikációt. Ezt megtehetjük, ha az Új hozzáadása gombot nyomjuk meg. 

  • Név: Az a beszédes név, ami megjelenjen a menüben/widgeten
  • MAC: Az ébresztendő számítógép fizikai címe: A MAC cím megadásának szintaktikája a következő: 00-11-22-33-44-55, tehát kötőjelet kell használni.
  • IP vagy domain: A gép IP címe, én a hálózat szórási (broadcast) címét adtam meg, C osztályú IP cím esetén 192.168.1.255
  • A portszámnak nekem a 9-es van megadva, ezt konfigurálni kellene a routeren, nekem DD-WRT van fent firmwareként, de sok embernek biztos hogy nem, a Wake-On-Lan lehetőségét a router manual-jában kellene megkeresni.
  • A küldés broadcastként legyen bepipálva
  • Az alhálózati maszk C osztályú IP címnél 255.255.255.0
  • Több küldése pipa
  • Csomagok száma: Ez változó lehet, kinek mennyi csomag után ébred fel a gépe, nekem a régi gépem és az új is 4 csomagtól felébredt már
  • Az intervallum legyen 1 mp.
Mentés :-) Számítógép kikapcsol, és tehetünk egy próbát :-) Ha nem müködik, mindent többször ellenőrizzünk újra, de minden kérdésre szívesen válaszolok. :-)

Jó munkát!

7 megjegyzés:

  1. Szia!

    Elég gyenge vagyok angolból, nem tudnád leírni magyarul, az ubuntu beállításait?
    Előre is köszi!

    VálaszTörlés
  2. Hali! Természetesen!
    Első körben nézd meg, hogy mi a hálózati csatolód, amin keresztül a gépet fel akarod ébreszteni.
    1.Add ki az "ifconfig" parancsot (idézőjelek nélkül kell minden parancs), és nézd meg, mi a csatolód. Általában eth0 szokott lenni.
    2."sudo su" paranccsal lépj be rendszergazdai jogosultságba, így nem kell minden parancs elé sudo szót írni. Ha jelszót kér, add meg a felhasználód jelszavát.
    3.Lépj be a /etc/init.d/ mappába a
    "cd /etc/init.d/" paranccsal
    4.Feltételezem, hogy gnome felületet használsz, így biztos van gedit telepítve:
    "gedit wakeonlanconfig"
    parancsot futtasd le, erre bedobja a szövegszerkesztőt.
    5.A szövegszerkesztőbe másold be az alábbi kódot:
    "#!/bin/bash
    ethtool -s eth0 wol g
    exit" (idézőjelek nélkül)
    6.Mentsd el, és add ki a következő parancsot: "chmod a+x wakeonlanconfig"
    ezzel engedélyezed, hogy futtatható legyen.
    7.Futtasd a következő parancsot:
    "update-rc.d -f wakeonlanconfig defaults"
    8.Futtasd a "/etc/init.d/wakeonlanconfig" parancsot. Elvileg nem szabad neki semmi hibát dobnia, csak visszaadja a promptot. Helyben vagy! Ha Windows gépen a beállítások megvannak, telefonon úgyszint, akkor kapcsold ki a gépet, és próbálkozz! Szükség lehet routerbeállításra is (legalábbis nekem kellett dd-wrt-n), a helyes konfigurációs beállításokat a router manualja adja, vagy találhatsz az interneten! Sok szerencsét! :) ha gáz van, írj!

    VálaszTörlés
  3. Üdv!

    Nagyon jó a leírás köszi ! :)
    Nekem annyi problémám van, hogy a gépem csak akkor hajlandó feléledni ezzel a paranccsal, ha már egyszer bekapcsoltam a gépet. Tehát ha reggel felkelek és bekapcsolom az elosztót és ráküldöm a parancsot, semmi sem történik, csak ha már 1x betöltötte a XP-t kikapcsolom és utána küldöm rá.
    Azt szeretném elérni h bármikor amikor áramot kap a gép fel tudjam éleszteni, ne kelljen neki 1 betöltés.
    Lehet kissé túlmagyaráztam magamat, de legalább nincs félreértés :P.
    Ja és Routerről sem tudom feléleszteni így ahogy szeretném, csak 1 betöltés után, mert a routeremben is van ilyen parancs, csak azt kicsit bonyolultabb elérni.
    Mi lehet a probléma ?

    Üdv !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!

      Ha minden beállításod helyes (BIOS, XP, ha esetleg másik rendszer is van fent annál is), akkor arra gondolok első körben, hogy az elosztót amikor lekapcsolod, minden áram elmegy a géptől és ez okozza a problémát. A WOL lényege, hogy a hálókártya mindig kap naftát a tápegységtől, de mivel lekapcsolod az elosztót, ez meghiúsul. Ez zavarhatja be, hogy felnyomod az elosztót, de nem hajlandó tápot adni a hálókártyának a gép, amíg be nem nyomod manuálisan. Esetleg még arra gondolok, hogy növeld meg a csomagok számát, hátha több csomagtól magához tér, csak idő kell neki. De az elsődleges kiváltó ok szerintem az, hogy full áramtalanítva van minden. Én csak akkor áramtalanítok, ha huzamosabb ideig nem vagyok itthon, avagy ha vihar jön.

      Remélem tudtam segíteni! :)

      Törlés
  4. Hello akkor mi a helyzet ha nem adja be az IP címet , csak cmd lefut és bezárul az ablak ( windows = )

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Üdv!
      Start menü--->simán elkezded írni, hogy cmd és ENTER-t nyomsz. utána adod ki az ipconfig /all parancsot :)

      Avagy megnézheted úgy is az IP-det, hogy bemész ide: Start menü-->Vezérlőpult-->Hálózati és megosztási központ-->Itt van bal felül olyan, hogy adapterbeállítások módosítása, arra rámész-->bedobja a hálózati interfészeket, kiválasztod a vezetékeset (vagyis amin akarod a WoL-t alkalmazni), duplakatt rajta, bedobja a kapcsolat állapotát. Részletek gombra nyomva előjön a cím, IPv4 címként :)

      Törlés