2012. július 11., szerda

Live with walkman - tapasztalatok

Hali!
Jó ideje nem írtam már a blogba, itt a nyár, sok a dolog :) nem szeretném elhanyagolni az oldalt, azért mindig közzéteszek valamit, ha van időm :)

Néhány tapasztalatomat szeretném leírni a telefonról. Egy igazi erőgép, kis kijelző, erős hardverrel, a gyorsasággal nincs problémám. Ellenben ami nagyon "pain in ass" érzés az az, hogy nem tudom unlockolni a bootloadert.

A bootloader unlock engedi más kernelek és ROM-ok telepítését a készülékre. A Sony egy official unlock methodot adott ki, aminek segítségével kinyitható a rendszerbetöltő, lehet rá tenni amit szeretnénk. Persze ilyenkor ugrik a garancia is, de hát valamit valamiért. A szolgáltatófüggő telefonokat ezzel az official unlocking methoddal nem lehet kinyitni, mert a szerviz menüben a "Bootloader unlock allowed" résznél NO szerepel. Magyarul a szolgáltató letiltotta azt, hogy bármit is lehessen moddolni a készülékkel, nincs fastboot mode.

Erre okosan kitalálták azt, hogy a telefon akksija alatt van egy sor érintkező, és ebben bent van az ún. test point amit ha összezárunk a GND-vel plusz egy speckó programot indítunk és úgy kötjük rá a gépre akkor ez csinál egy bypass-t aminek segítségével kinyitható a bootloader. A kedves kollégák olyan rendesek, hogy ezért pénzt kérnek el, miért is legyen ingyen a parasztnak. Végülis elég jól profitálnak, 10 EUR, 15USD, ilyen árban mozog egy ilyen dolog, mikor az egész folyamat kb 5 perc. Mivel én nem vagyok hajlandó fizetni egy ilyen módszerért, marad a gyári ROM a telefonon. Ha majd lesz rá keret akkor lesz egy másik phone, lehetőleg olyan, amin nem kell szívni custom ROM felrakásával, ezt meg visszaadom a faternak :)

A gyári ROM-on alkalmazható egy exploit, aminek segítségével rootolni lehet a telefont + ClockworkMod recoveryt lehet felpakolni, én alkalmaztam is, most rootolt a készülék és van recoverym is. Mielőtt felmerülne a kérdés hogy "Hogyha van recovery, miért nem lehet custom romot felrakni?" akkor már most leszögezem, hogy a custom ROM-hoz custom kernel kell és custom kernelhez meg nyitott bootloader :) A rootoláshoz még annyit fűznék, hogy amiért kellett elsősorban az a SetCPU nevű alkalmazás. Profiloknál beállítottam hogy ha ki van kapcsolva a képernyő, akkor 368MHz legyen a max órajel, amit a proci elérhet. 368 MHz elég ahhoz, hogy a hívásokat tudja fogadni, sms-eket le tudja kezelni, kikapcsolt képernyőnél ne szaggasson a zene ha szól, stb. Ezáltal nő az üzemidő is.

Abból a szempontból rossz a gyári ROM, hogy egy csomó fölösleges szolgáltatás van benne, amiket akárhogy is lelő az ember egy task killerrel, mindig visszamásznak. Ilyenek a Games by PopCap, vagy a zenelejátszó egy olyan pluginja, hogy a hallgatott zene adatait posztolja ki facebookra. És ebből rengeteg van, ez a kettő csak példa volt. És úgy telinyomja a RAM-ot, hogy az hihetetlen. Felhasználói élmény szempontjából nem lényeges, csak ha az ember netezik a telefonon akkor egyszercsak azt veszi észre, hogy megy le a szabad RAM, elég rendesen. 47MB marad a sokból, ha meg lelövöm az appokat akkor meg egyből lesz 170MB, szóval ja..

De hogy írjak jó dolgokat is, a telefon tényleg egy vasgyúró, nemigen szokott megakadni a felhasználói interakciók során, elég sokáig bírja az akksi (bár van úgy hogy ilyen 5 órákat hozzá se nyúlok), a zenelejátszás nagyon jó a sztereó hangszórókon, a Spica után tetszik a LED notification, az hogy van első kamera, van proximity sensor, meg ez egy olyan összerakott készülék, ami nem laggol ha pl homescreent váltok..

Jó kis cucc, csak az egyetlen fájdalmam az, hogy nem tudok rá custom cuccot rakni. De mindennapi használatra tökéletes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése