2012. november 11., vasárnap

Telefonvásárlás előtt...

Üdvözlet!

Július 27-e óta nem írtam új bejegyzést, de ráfogom arra, hogy dolgozom :) Pötöc bekerült a munka világába :)

Most, hogy dolgozom, van jövedelmem, gondolkodom hogy milyen telefont vegyek, hiszen a Live With Walkmanemet azóta sem tudtam moddolni, a zárt bootloader és a fastboot hiánya miatt.

Gondoltam meglepem magam egy új telefonnal, de vacilálok, hogy melyiket vegyem meg az alábbiak közül:
  • Nokia N900: a telefon a geek beállítottságúak és a hackerek legjobb barátja, Maemo 5 fut rajta alapból, de viszi az Androidot, Ubuntu/Debian/Arch disztrók közül amelyiket szeretnénk, sőt, a Meegot is életre lehet kelteni rajta. Egyetlen hátránya, hogy a Maemot a közösség tartja életben, a hardvere elavultnak számít, újat már nem kapok mert nem gyártják, de mentségére szóljon hogy a használt telefon olcsó (max 45k), 32GB belső memóriája van, fut rajta az Aircrack-ng, Metasploit Framework vagy bármi, amit cross compilerrel lefordítok és rápakolok a telefonra.
  • LG Optimus 4X HD: Igazi erőmű, 4 magos (vagyis hivatalosan 5) Tegra 3-as proci, 1 giga RAM, 16GB belső memória, TrueHD IPS kijelző, odavág :) Méltó ellenfele a Galaxy SIII-nak vagy a HTC One X-nek. Egyetlen dolog, az Android. A platform nem egységes, mert szinte mindenki gyárt Androidos készüléket, példának okáért: Samsung, ZTE, Huawei, HTC, LG, Motorola, és ezeknek a gyártóknak van millió készülékük, mind más-más hardverösszetevőkkel. Ráadásul az LG a rendszerfrissítéseket sem szorgalmazza, így csak 3rd party ROM-okra támaszkodhatnék.
  • iPhone 4: Igazából ez áll a szívemhez a legközelebb, bár ez is már egy régebbi modell, de mivel az iOS-t futtató eszközökből lényegesen kevesebb van, és csak egy gyártó gyártja, a platform egységes marad. Hiába a gyengébb hardver (1 magos proci 800MHz-en, 512MB RAM), a rendszer optimalizáltsága miatt ezt nem vesszük figyelembe. Összehasonlításképpen, a mostani telefonom 1 GHz-en fut, ugyanúgy 512MB RAM van benne, és mégis lassabb és megröccenik. iPhone-t még nem láttam beakadni, pedig az osztálytársamét mindig nyomkodtam..ráadásul az Apple gondosan ügyel a szoftverfrissítéseire, szóval ez a készülék még kapni fog támogatást. 
A döntés igen nehéz, mert mindhárom telefon nagyon bejön, és sajnos arra nincs pénzem, hogy mindhármat megvegyem :-D
Igazából azért ezeket a telefonokat választottam, mert elérhető áruk van: Nokia N900 használtan max 45k, az LG készüléke 91k T-mobile-nál úgy, hogy 2 évig aláírom a hűséget az 5400 forintba fájó díjcsomagra, az iPhone 4 pedig 90k. Már egy ideje nézegetem a review videókat, de nem tudok döntésre jutni..Majd karácsonyig lesz valami :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése