2011. március 15., kedd

Az én asztalom (Ubuntu 10.04)

Hali!

Gondoltam írok egy pár sort+illusztrálom képekkel a mostani kinézetét az asztalomnak. Jelenleg Ubuntu 10.04 rendszert futtatok Linux Mint 10 felülettel, Compiz Fusion desktop effektekkel, valamint egy sokoldalú oldalpanellel, a Conkyval.

Az új asztalomon az alsó dokk a Gnome-do, telepíthető a
sudo apt-get install gnome-do paranccsal.



A felső az újabb, az alsó a régebbi asztalom.

A Compiz beüzemelése nem nagy kunszt, meg szerintem sok embernek erős videokártya van a gépében (vagy legalábbis erősebb, mint az én Radeon 9550-em :-D)
A sudo apt-get install compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-extra fusion icon paranccsal fel is lehet tenni az extra effekteket és magát a beállításkezelőt.
Az általam használt pluginok a következők(beállíthatók a compizconfig beállításkezelőben):
  • Munkaasztal kocka(Desktop Cube)
  • Imbolygó ablakok(Wobbly windows)
  • Kocka forgatása(Rotate cube)
  • Animáció-kiegészítők(Animation Add-ons)
  • Térhatású ablakok(3D Windows)
  • Víz effektus(Water effect)
  • Tűz rajzolása a képernyőre(Paint fire on screen)
  • Fortélyos ablakváltó(Shift switcher)
valamint a compiz által előre beállított dolgok. A munkaasztal-kocka pluginnál lehet beállítani az átlátszó kockát (az utolsó fülnél az első csúszkát kell visszafele mozgatni), és a kupolát (csillagok a háttérben), azt pedig az utolsó előtti fülnél lehet a Kupola/Skydome legördülő menünél.(Megjegyzés: A kupolánál színeket is meg lehet adni, hogy milyen színátmenet legyen a háttérben, valamint meg lehet adni képet is, ahogy nekem van.)

Az animációk pluginról ejtenék egy pár szót. Ebben azt lehet beállítani, hogy milyen animációt hajtson végre akkor, ha megnyílik egy ablak, vagy bezáródik, vagy ha a tálcára helyezzük.

Nekem a megnyitási animáció (első fül) alapértelmezett, az utána következő (bezárási animáció) a Leég/Burn, amit úgy kell beállítani, hogy a 3 sor(ahol az effekt neve, időtartama van) közül az elsőre kell rákattintani, és kiválasztani a kívánt effektust, valamint az időtartamát, és leokézni. A következő két fül a minimalizálási-felgördítési effektusokról szól, itt ugyanígy kell eljárni.

A desktop effektek után jöjjön az oldalbár, a Conky, ami egy nagyon sokoldalú és témázható "Advanced system monitoring tool", magyarul monitorozni tudjuk vele a processzor és memóriahasználatot, figyelemmel kísérhetjük a winchester foglalt és szabad területének változását, valamint monitorozhatjuk a vezetékes és vezeték nélküli hálózat le és feltöltési sebességét.

Telepíthető a sudo apt-get install conky paranccsal.

Az én témám a www.gnome-look.org oldalról való, lehet böngészni, de aki olyat akar, mint az enyém, letöltheti innen. A Conky konfigurációs fájlját, a .conkyrc fájlt értelemszerűen át kell szerkeszteni, hogy a mi gépünk paramétereit mutassa. Nincs gond a kernelverzió mutatásával és a bekapcsolási idő kijelzésével, memóriahasználat és top 5 processz mutatásával, mert azoknak nincs külön paramétere, egy parancs, és kiolvassa magának a gép, de a winchester és hálózati csatoló monitorozásánál vannak paraméterek, amiket meg kell adni, pl. melyik hálózati eszközt szeretnénk monitorozni eth0 vagy eth1, vagy a winchesteren melyik partíció adatait szeretnénk kijeleztetni, mert nem biztos, hogy minden gépen ezek ugyanazok. Ezt mindenkinek magának át kell szerkeszteni, hiszen -amint írtam- nem minden paraméter ugyanaz a gépeken. Én ezt most ide nem tudom(és nem is szeretném) leírni, mert eléggé hosszadalmas lenne a poszt. Google jóbarát, biztosan találtok sok példát a szerkesztéshez.

Jó témázást :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése