2011. március 24., csütörtök

YONIP Kernel

Hejhó!

Mostanság a legfelkapottabb téma a samdroid.net oldalon Banjo kernele, a Yonip kernel, Cyanogenmod 8.3-hoz. Én most a V10 kernelt mutatom be.

Mit is tud ez a kernel?
  • Túlhúzza(overclockolja) a Spica processzorát 1GHz-re. Banjo szerint nem minden készülék támogatja.
  • Nem fog olyan gyorsan merülni a telefon(Better Battery Life)
  • Banjo szerint érzékenyebb lett az érintőképernyő is.
  • Sokkal gyorsabb lett a telefon.
Tom3q framebuffer driverének köszönhetően lehet választani a 16BPP és 24BPP színmélység között. Mindkettőnek van előnye, és hátránya:
  • 16BPP: azt hiszem ez a standard színmélység, ha ezt használjuk, tudunk képernyőmentést(screenshotot) készíteni
  • 24BPP: sokkal tisztább és szebb a kép a kijelzőn, csak ennél a színmélységnél nem lehet képernyőmentést készíteni
Banjo továbbá kétféle CPU ütemezővel(schedulerrel) adja ki a kerneleit, CFS(Completely Fair Scheduler), és BFS(Brain Fuck Scheduler).

Egy előző posztban írtam már a BFS-ről, hogy nagyon gyors, és nem kompatibilis RFS-sel, tehát át kell konvertálni a NAND flasht ext2/ext4 fájlrendszerre, de még nem ejtettem szót a CFS-ről.

CFS:Completely Fair Scheduler, röviden megpróbálja biztosítani az azonos prioritási szinten lévő processzek teljesen egyenlő(completely fair) kezelését.(Köszönöm a HUP.hu-s trey-nek, aki korrekt megfogalmazásban írta le ezt. a HUP.hu cikke a CFS-ről itt). Nagyon érdekes dolog, de ezt a CFS-t egy magyar Linux-hacker, Molnár Ingo fejlesztette ki, és ezek szerint olyan jól sikerült, hogy Linus Torvalds az eddigi ütemező core-kat mind sutba dobta :). Hozzá kell tenni, hogy a CFS nem jöhetett volna létre Con Kolivas nélkül, ezt Ingo is írta egy levélben.

Aki kedvet kapott Banjo kernelének installálásához, az először mentse le a jelenlegi működő konfigját. A kernel installálása után kell egy Wipe Dalvik-cache. Le kell törölni az összes eddig használt tweaket(pixiebob tweakje, ckmod ssswitch etc.)
Banjo is mondta, én is mondom, és általános szabály:
Mindent csak saját felelősségre, senkit nem terhel felelősség, ha a telefonból tégla lesz!

A samdroid.net-en található topikban ott vannak a linkek, ahonnan le lehet tölteni az egyes kerneleket. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése