2011. március 6., vasárnap

YouTube letöltés Pötöc módra

Hejhó!

Napi szinten szembesülök azzal a problémával, hogy sok ember akar youtube-ról letölteni, ám a Windowsos programok sorra csődöt mondanak.

Akad egy alternatíva, amivel 192kbps bitrátájú mp3 fájlokba lehet letölteni Ubuntu Linux alatt.
A következőkre lesz szükség: Firefox webböngészőre, annak egy pluginjára az Easy Youtube Video Downloader-re, ffmpeg-re, mencoderre, és lame-re.

A Firefox pluginját az Eszközök-Kiegészítők menüpont alatt lehet letölteni.

A további kellékeket pedig a terminálból kell telepíteni: 

sudo apt-get install ffmpeg mencoder lame

Youtube-on minden video alatt látszik a plugin nyomógombja, flv-ben, mp4-ben lehet letölteni a videokat. Nekünk az mp4 letöltés kell.
Jómagam összeollóztam egy szkriptet, ami az mp4 fájlról 192kbps bitrátával lerippeli mp3-ba a hangot. Kell egy könyvtár, ahova letölti az mp4-et, és kell egy, amibe bemásolja a kész mp3at. Ez nálam így néz ki (értelemszerűen módosítani kell a szkriptben a mappák neveit)

#!/bin/bash
mv /home/potoc/Asztal/*.mp4 /home/potoc
for i in *.mp4
do
ujnev=`echo "$i" | sed 's/.mp4/.mp3/'`
ffmpeg -i "$i" temp.wav
lame -h -b 192 "temp.wav" "$ujnev"
rm temp.wav
done
mv *.mp3 /media/Potoc/YouTube
rm /home/potoc/*.mp4
echo "Script lefutott, elkeszult mp3 fajl a /media/Potoc/YouTube mappaban talalhato."
echo "##########  Potoc modified script  ##########"

A szkriptet ki kell másolni innen egy szövegszerkesztőbe(pl. gedit), és youtube.sh néven elmenteni oda, ahol az mp4 fájlok tanyáznak majd. A youtube.sh fájlnak futtatási jogot kell adni a chmod a+x youtube.sh paranccsal.
Az mp4 fájl(ok) letöltése után terminált kell nyitni, be kell navigálni az mp4 fájlok mappájába, és kiadni az sh youtube.sh parancsot.

Windowsos módszer:
Ugyanezt kell csinálni, mint Linux alatt(letölteni mp4 fájlként), és azt kell átkonvertálni pl. Nero-val vagy MP4 to MP3 converterrel. Szerintem nem túl bonyolult.

Jó töltögetést :-)
Ui: azt hiszem az eredeti szkriptet az Ubuntu.hu-n találtam, azonban már sajnos nem emlékszem ki írta, de nagy köszönet érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése